Het Aardbewonersdiner was een zorgvuldig ontworpen ervaring waarin ARTIS, samen met sterrenchef Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel) en culinair partner Vermaat Events, gasten uitdaagde om anders te kijken naar duurzaamheid. Francine Hijmans, hoofd Fondsenwerving en Partnerschappen bij ARTIS, vat het treffend samen: “We willen mensen op een positieve, activerende manier een zetje geven. Het begint met bewustwording en leidt hopelijk tot actie.”
Inspirerend, energiek en verbindend programma
Het programma begon in het Planetarium. Gasten zoomden vanuit het oneindige universum terug naar onze kleine, kwetsbare aarde. Een indrukwekkend moment, volgens Francine: “Je denkt: ‘wat waanzinnig dat wij hier kunnen leven’, maar tegelijkertijd voel je hoe kwetsbaar het is.” Keynote speaker Melati Wijsen, internationaal bekend door haar strijd tegen plastic, maakte duidelijk dat iedereen impact kan hebben. Francine: “Zij is een waanzinnig voorbeeld. Veel mensen denken ‘Ik kan niets veranderen’, maar iedereen kan verandering brengen. Melati is 24 en heeft al zoveel bereikt!”Hierna volgde een wandeling door ARTIS, waarbij gasten op een speelse manier met elkaar in gesprek gingen.
Samen voor een leefbare planeet
Het diner vond plaats binnen in het Groote Museum van ARTIS, waar chef-kok Emile van der Staak een volledig vegan menu serveerde op tafels die waren gedekt met echte grasmatten. Francine: “Het idee om met echte grasmatten te werken kwam van onze tuinman Ton. Wij vonden het meteen geweldig en ook Vermaat Events reageerde enthousiast. Want hoe bijzonder is het om aan tafel te zitten met je bord in echt gras? Er waren wat praktische uitdagingen, want het hobbelt allemaal een beetje, maar daar heeft Vermaat Events perfect in meegedacht. Na afloop hebben we het gras teruggebracht naar onze pampa’s, grasvlaktes waar dieren lopen, zodat de dieren ervan konden eten. Dat is duurzaamheid in de praktijk.”
Creatieve co-creatie
“In co-creatie is een waanzinnig diner ontstaan,” vertelt Francine. Het begon met Ontwaken, een botanisch welkomstdrankje van sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel en brouwerij Oedipus. Daarna volgden verrassende gerechten zoals voedselbospaté, rijk aan noten, vruchten en planten, en een robuuste boekweittempeh met seizoensgroenten. Het dessert? Een niet-chocoladecreatie van kastanjes, geserveerd met natuurwijnen en alcoholvrije alternatieven. “Het hoofdgerecht mocht je zelfs met je handen eten,” glimlacht Francine. “Zo maak je de beleving intiemer en prikkel je alle zintuigen: horen, zien, ruiken, voelen en proeven.”
Reacties en impact
De avond was een groot succes. Gasten bleven opvallend langer dan gebruikelijk, maakten nieuwe connecties en reageerden zeer positief. Francine is trots: “We kregen veel reacties over hoe verrassend, verbindend en inspirerend de avond was. Aan het einde van het event hebben we kaartjes uitgereikt waarop gasten konden aangeven waar ze meer over wilden weten of met wie ze in contact wilden komen. Juist omdat we ook een ontmoetingsplek willen zijn, vinden we het leuk om mensen daadwerkelijk samen te brengen.”